Curry z kalafiorem i kurczakiem to szybkie, a jakże aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na pyszny obiad. Podajemy z ryżem.
Składniki na curry z kalafiorem i kurczakiem (3 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- kalafior
- spora marchew
- por
- ok 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- mały pęczek pietruszki
- łyżeczka curry
- sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma, imbir
Przygotowanie
Piersi kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Piersi wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Następnie dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, marchew startą na tarce o dużych oczkach i kalafiora podzielonego na drobne różyczki. Całość chwilę przysmażamy, następnie wlewamy pół szklanki wody bądź bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sos sojowy, śmietankę, curry, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut.
Zostaw odpowiedź