Bardzo proste i szybkie danie, które przygotujemy na jednej patelni. Jednogarnkowe spaghetti to idealny pomysł na obiad dla początkujących, czy zabieganych kucharzy.
Składniki:
- około 350 g makaronu spaghetti
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki wody
- szklanka passaty pomidorowej
- 2 pomidory malinowe
- 500 g mięsa wieprzowego
- po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- płaska łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju lub oliwie przysmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy przez około 10 minut, aż lekko zbrązowieje. Na patelnię dodajemy przełamany na pół makaron, wlewamy wodę, passatę pomidorową, przyprawy oraz obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę pomidory. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut, aż makaron uzyska pożądaną miękkość.
Witam,
Proszę zaznaczyć, że makaron przed ugotowaniem trzeba umyć!!! Na żadnym blogu nikt tego nie napisał! W Galileo zaznaczyli to dosyć dosadnie (inaczej danie będzie miało posmak skrobi!). Pozdrawiam 🙂
Nie, nie trzeba. Nie ma posmaku skrobi, wystarczy mieć dobry makaron.