Kolorowe ptasie mleczko to niewymagający wiele pracy i mało skomplikowany deser, który każdemu wyjdzie i do tego jest bardzo pyszny. Co prawda trzeba przypilnować, aby poszczególne warstwy wylewać w odpowiednim czasie, ale jest to jedyna niedogodność przy przygotowaniu.
Składniki:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%)
- 3 galaretki o różnych kolorach
- 3 szklanki wody (180 ml)
- 2 paczki herbatników po 100 g
Składniki na polewę:
- 2 łyżki śmietany (u mnie 30%)
- 50 g masła
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka cukru
- pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone mleko ubijamy mikserem na pianę. Pianę dzielimy na trzy części, do każdej dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Na dno układamy herbatniki, następnie wylewamy jeden kolor masy, wygładzamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wylewamy kolejny kolor i znowu odstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy z trzecią warstwą.
Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Kiedy polewa będzie zimna, a trzecia warstwa na deserze dobrze zastygnie, wylewamy polewę na ptasie mleczko.
Zostaw odpowiedź