Krokiety z gyrosem

Krokiety z gyrosem
Krokiety z gyrosem

Krokiety z gyrosem to pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarek i sera żółtego z przyprawą kebab gyros. Danie jest bardzo smaczne, idealne na imprezę.

Składniki (na około 16 krokietów):

Naleśniki:

  • 3 szklanki mąki (szklanka – 220 ml)
  • 4,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Nadzienie:

  • 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi)
  • 500 g pieczarek
  • 200 g sera
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Przygotowanie

Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki.

Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawą kebab-gyros i odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczarki drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na tym samym oleju co mięso. Ser ścieramy na grubej tarce. Przestudzone mięso, pieczarki oraz ser żółty mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Zawijamy dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Krokiety z gyrosem
Krokiety z gyrosem