Krokiety z gyrosem to pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarek i sera żółtego z przyprawą kebab gyros. Danie jest bardzo smaczne, idealne na imprezę.
Składniki (na około 16 krokietów):
Naleśniki:
- 3 szklanki mąki (szklanka – 220 ml)
- 4,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
Nadzienie:
- 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi)
- 500 g pieczarek
- 200 g sera
- 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
- sól, pieprz
Ponadto:
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie
Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki.
Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawą kebab-gyros i odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczarki drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na tym samym oleju co mięso. Ser ścieramy na grubej tarce. Przestudzone mięso, pieczarki oraz ser żółty mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Zawijamy dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Zostaw odpowiedź