Schab duszony w cebuli to prosty przepis na bardzo smaczny obiad, któremu nie trzeba poświęcać wiele uwagi. Wystarczy włożyć schab do piekarnika i poczekać, aż udusi się do miękkości. Schab podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.
Składniki:
- około 600 g schabu bez kości
- 2 cebule
- 1,5 szklanki bulionu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Schab kroimy na plastry grubości około 2-3 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Plastry schabu wkładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy cebulą. Musztardę mieszamy z bulionem i zalewamy nim mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Schab wkładamy do piekarnia nagrzanego do około 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około godzinę.
Zostaw odpowiedź