Młoda kapusta na gęsto z koperkiem i zasmażką to proste, niewyszukane danie, które przygotowuję co roku w sezonie letnim. Kapusta jest delikatna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Pysznie smakuje również z pajdą świeżego pieczywa posmarowanego masłem.
Składniki:
- główka młodej kapusty (jeśli jest mała to dwie)
- pęczek koperku
- 3 łyżki śmietany (30%)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, ocet, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę wlewamy do kapusty. Dodajemy również posiekany koperek. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut, aż kapusta zgęstnieje.
Zostaw odpowiedź