Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Drożdżowe racuszki są pulchne, delikatne i bardzo pyszne. Słodkie, z lekko kwaskową nutą za sprawą jabłek – rozpływają się w ustach! Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać na wyrośnięcie rozczynu z drożdży, po czym mieszamy go zresztą składników i już można smażyć pyszne placuszki.
Podajemy je posypane cukrem pudrem, albo polane syropem owocowym lub miodem. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzieci je pokochają! Zresztą nie tylko dzieci, mój mąż domaga się ich średnio raz w miesiącu.
Składniki (na około 16 racuszków z twarogiem i jabłkami):
- 1,5 szklanki mąki (360 g)
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka (125 ml)
- 0,5 szklanki śmietany 18% (125 ml)
- 20 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka aromatu waniliowego
- jedno duże kwaśne jabłko (dałam 3 papierówki)
- olej do smażenia
Przygotowanie
Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru. Zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn pozostawiamy na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Ser mielimy w maszynce, lub miksujemy blenderem. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, następnie w plasterki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, twaróg, olej, cukier, śmietanę, jabłka, aromat, sól i rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy dokładnie łyżką na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujące się na blogu:
A co z serem?
Mieszamy ze wszystkimi składnikami, tak jak pokazane na filmie.