Śniadania

Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami

Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Drożdżowe racuszki są pulchne, delikatne i bardzo pyszne. Słodkie, z lekko kwaskową nutą za sprawą jabłek – rozpływają się w ustach! Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać na wyrośnięcie rozczynu z drożdży, po czym mieszamy go zresztą składników i już można smażyć pyszne placuszki.

Podajemy je posypane cukrem pudrem, albo polane syropem owocowym lub miodem. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzieci je pokochają! Zresztą nie tylko dzieci, mój mąż domaga się ich średnio raz w miesiącu.

Składniki (na około 16 racuszków z twarogiem i jabłkami):

  • 1,5 szklanki mąki (360 g)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka (125 ml)
  • 0,5 szklanki śmietany 18% (125 ml)
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • jedno duże kwaśne jabłko (dałam 3 papierówki)
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru. Zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn pozostawiamy na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Ser mielimy w maszynce, lub miksujemy blenderem. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, następnie w plasterki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, twaróg, olej, cukier, śmietanę, jabłka, aromat, sól i rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy dokładnie łyżką na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujące się na blogu:

Racuchy Z Piekarnia

Racuszki Z Gruszką

Syrniki – Rosyjskie Placuszki Z Twarogu

Fit Placuszki Bananowe Z Twarogiem (218 Kcal)

Szybkie Placuszki Twarogowe

Placuszki Z Jabłkami

Twarogowe Placuszki Z Truskawkami

Dietetyczne Placuszki Jabłkowe Z Płatkami Owsianymi (165 Kcal)

Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago