Sałatka imprezowa z tortellini jest bardzo pyszna, sycąca, znika ekspresowo ze stołu, a do tego szybko się ją robi. Wystarczy w czasie gotowania się pierożków pokroić kilka składników, wszystko wymieszać, zalać sosem i gotowe. Nie zajmie to więcej niż pół godziny. Jest to świetna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy oficjalne rodzinne spotkanie. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, nie straci na smaku.
Do przygotowania sałatki użyłam makaronu ravioli, gdyż nie miałam jeszcze okazji go próbować. Są to takie małe kwadraciki z farszem w środku. W zasadzie oprócz kształtu nie różnią się niczym od tortellini, które wydaje się być w Polsce bardziej popularne, więc oba te makarony można stosować zamiennie.
Składniki na dużą miskę sałatki imprezowej z tortellini:
-
250 g makaronu tortellini lub ravioli z serem lub szpinakiem
-
spora czerwona papryka
-
puszka groszku
-
puszka kukurydzy
-
pół główki sałaty lodowej
-
5-6 ogórków kiszonych
-
2 łyżki ziaren słonecznika
-
2 łyżki ziaren dyni
-
3 łyżki majonezu
-
3 łyżki ketchupu
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Durszlak z makaronem odstawiamy na kilka minut, aby woda dokładnie spłynęła. Sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plasterki, paprykę w paseczki. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Ziarna dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Majonez, jogurt, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie.
Makaron, sałatkę, groszek, kukurydzę, paprykę i ogórki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy do szklanej miski, polewamy sosem majonezowym, a na wierzchu posypujemy ziarnami.
Zostaw odpowiedź