Wegetariańskie

Nutella z kaszy jaglanej – zdrowy krem czekoladowy

Nutella z kaszy jaglanej to wyjątkowo pyszny i zdrowy krem, którym możemy smarować pieczywo, naleśniki czy placuszki albo pałaszować bez niczego na deser. Zasmakuje wam nawet jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną, gdyż jej smak jest niewyczuwalny.

Krem jest bardzo sycący i dostarcza wielu składników odżywczych do organizmu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan i fosfor.

Jeśli lubicie gotowe kremy czekoladowe, które są wyjątkowo niezdrowe, wysokokaloryczne, pełne cukru i tłuszczu palmowego, to taki krem jest wspaniałą alternatywą. Nie dość, że jest bardzo smaczny i szybki do zrobienia, to niewątpliwie o wiele zdrowszy dla naszego organizmu. Ponadto jest też lżejszy, w 100 g Nutelli znajduje się 544 kcal, natomiast w tym kremie tylko 272 kcal.

Krem można przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni, więc nie martwcie się, że trzeba cały zjeść od razu.

Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym!

 

Składniki na zdrową Nutellę z kaszy jaglanej (duży słoik):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych niepotrzebnych dodatków)
  • 4 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao
  • szklanka mleka 1,5%
  • 60 g daktyli suszonych
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

Daktyle moczymy w wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawić je na noc. Kaszę przesypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy szczyptę soli. Wodę zagotowujemy, gdy będzie wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy daktyle, mleko, masło orzechowe, cukier trzcinowy, sok z cytryny i kakao. Całość mieszamy ze sobą łyżką, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki.

Nutella z kaszy jaglanej

 

Zobacz inne przepisy z kaszą jaglaną:

Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną I Mięsem

Kasza Jaglana Z Warzywami I Kurczakiem

Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański)

Zapiekanka Z Kaszą Jaglaną, Brukselką I Jajkiem (433 Kcal)

Sałatka Z Kaszą Jaglaną

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago