Wegetariańskie

Nutella z kaszy jaglanej – zdrowy krem czekoladowy

Nutella z kaszy jaglanej to wyjątkowo pyszny i zdrowy krem, którym możemy smarować pieczywo, naleśniki czy placuszki albo pałaszować bez niczego na deser. Zasmakuje wam nawet jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną, gdyż jej smak jest niewyczuwalny.

Krem jest bardzo sycący i dostarcza wielu składników odżywczych do organizmu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan i fosfor.

Jeśli lubicie gotowe kremy czekoladowe, które są wyjątkowo niezdrowe, wysokokaloryczne, pełne cukru i tłuszczu palmowego, to taki krem jest wspaniałą alternatywą. Nie dość, że jest bardzo smaczny i szybki do zrobienia, to niewątpliwie o wiele zdrowszy dla naszego organizmu. Ponadto jest też lżejszy, w 100 g Nutelli znajduje się 544 kcal, natomiast w tym kremie tylko 272 kcal.

Krem można przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni, więc nie martwcie się, że trzeba cały zjeść od razu.

Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym!

 

Składniki na zdrową Nutellę z kaszy jaglanej (duży słoik):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych niepotrzebnych dodatków)
  • 4 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao
  • szklanka mleka 1,5%
  • 60 g daktyli suszonych
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie

Daktyle moczymy w wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawić je na noc. Kaszę przesypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy szczyptę soli. Wodę zagotowujemy, gdy będzie wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy daktyle, mleko, masło orzechowe, cukier trzcinowy, sok z cytryny i kakao. Całość mieszamy ze sobą łyżką, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki.

Nutella z kaszy jaglanej

 

Zobacz inne przepisy z kaszą jaglaną:

Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną I Mięsem

Kasza Jaglana Z Warzywami I Kurczakiem

Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański)

Zapiekanka Z Kaszą Jaglaną, Brukselką I Jajkiem (433 Kcal)

Sałatka Z Kaszą Jaglaną

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago