Schabowy po królewsku – przepis na obiad

Schabowy po królewsku
Schabowy po królewsku

Schabowy po królewsku to przepis na tradycyjne schabowe w nieco innej odsłonie, gdyż marynowane w musztardzie i miodzie oraz zapiekane z cebulą, pieczarkami, papryką i serem żółtym. Tak przygotowany jest bardzo pyszny, z pewnością zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Palce lizać!

Danie jest idealne na imprezę lub szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec przez kilka minut w piekarniku. Schab można podać jako samodzielne danie, albo w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. z kapusty kiszonej. Zamiast schabu można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie.

Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji):

  • około 600 g schabu bez kości
  • 7-8 średnich pieczarek
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 100 g sera żółtego
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Schab kroimy na plastry grubości około 2 cm, myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Musztardę i miód mieszamy ze sobą i taką marynatą smarujemy plastry schabu z obu stron. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy czasu można smażyć od razu). Następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, a po jakiś 3-4 minutach, pokrojoną w paski paprykę. Warzywa smażymy do miękkości. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy po dużej łyżce pieczarek z papryką, a na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy kilka minut w piekarniku, aby ser się rozpuścił.

Schabowy po królewsku
Schabowy po królewsku

Zobacz inne przepisy ze schabem:

Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad

Schab Pod Pierzynką Z Marchwi I Sera

Schabowe Pod Pierzynką

Kotlet Schabowy Z Boczkiem I Ogórkiem Kiszonym

Bitki Wieprzowe Duszone Z Warzywami