Wszystkie Przepisy

Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

Ten murzynek to smak mojego dzieciństwa, gdyż często robiła go moja mama – przepis pochodzi właśnie z jej zeszytu. Ja tylko lekko go zmodyfikowałam: zamiast margaryny dałam masło i dodałam troszkę mniej cukru. Ciasto wyszło wyśmienicie, wysokie i puszyste. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem albo dżemem. Ja tym razem ograniczyłam się jedynie do polewy czekoladowej na wierzchu – takie ciasto jest idealne do popołudniowej kawy czy herbatki. Jest bardzo pyszne, proste i szybkie do zrobienia – jedno z moich ulubionych. Polecam i życzę smacznego.

Składniki na murzynka:

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • półtora szklanki cukru (350 g)
  • 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • około 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto.

murzynek

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Piegusek Z Owocami (I Chia)

Błyskawiczne Ciasto Z Owocami

Szybkie Ciasto Z Dżemem

Jogurtowy Murzynek Z Malinami

Ucierane Ciasto Z Owocami

Dwukolorowy Murzynek Z Masą Jogurtową

Dwukolorowe Ciasto Bez Mleka

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Dzień dobry. Czy mieszanina masła, kakao itd. u pani też jest taka tłusta? Ciasto wyszło całkiem dobre, natomiast martwią mnie oka tłuszczu w kakakowej mieszaninie po zdjęciu z ognia.

    • Masa jest taka jak pokazano na filmie, oka tłuszczu nie pływają. Całość proszę dobrze rozmieszać, to tłuszczu nie powinno być widać.

  • Dzień dobry, proszę mi napisać czy jak bym dodała tylko szkl cukru bo dla mnie to będzie i tak za słodki, (ograniczyłam cukier) czy wyjdzie dobry murzynek.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago