murzynek
Ten murzynek to smak mojego dzieciństwa, gdyż często robiła go moja mama – przepis pochodzi właśnie z jej zeszytu. Ja tylko lekko go zmodyfikowałam: zamiast margaryny dałam masło i dodałam troszkę mniej cukru. Ciasto wyszło wyśmienicie, wysokie i puszyste. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem albo dżemem. Ja tym razem ograniczyłam się jedynie do polewy czekoladowej na wierzchu – takie ciasto jest idealne do popołudniowej kawy czy herbatki. Jest bardzo pyszne, proste i szybkie do zrobienia – jedno z moich ulubionych. Polecam i życzę smacznego.
Polewa:
Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Dzień dobry. Czy mieszanina masła, kakao itd. u pani też jest taka tłusta? Ciasto wyszło całkiem dobre, natomiast martwią mnie oka tłuszczu w kakakowej mieszaninie po zdjęciu z ognia.
Masa jest taka jak pokazano na filmie, oka tłuszczu nie pływają. Całość proszę dobrze rozmieszać, to tłuszczu nie powinno być widać.
Dzień dobry, proszę mi napisać czy jak bym dodała tylko szkl cukru bo dla mnie to będzie i tak za słodki, (ograniczyłam cukier) czy wyjdzie dobry murzynek.