Wszystkie Przepisy

Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

Ten murzynek to smak mojego dzieciństwa, gdyż często robiła go moja mama – przepis pochodzi właśnie z jej zeszytu. Ja tylko lekko go zmodyfikowałam: zamiast margaryny dałam masło i dodałam troszkę mniej cukru. Ciasto wyszło wyśmienicie, wysokie i puszyste. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem albo dżemem. Ja tym razem ograniczyłam się jedynie do polewy czekoladowej na wierzchu – takie ciasto jest idealne do popołudniowej kawy czy herbatki. Jest bardzo pyszne, proste i szybkie do zrobienia – jedno z moich ulubionych. Polecam i życzę smacznego.

Składniki na murzynka:

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • półtora szklanki cukru (350 g)
  • 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • około 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto.

murzynek

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Piegusek Z Owocami (I Chia)

Błyskawiczne Ciasto Z Owocami

Szybkie Ciasto Z Dżemem

Jogurtowy Murzynek Z Malinami

Ucierane Ciasto Z Owocami

Dwukolorowy Murzynek Z Masą Jogurtową

Dwukolorowe Ciasto Bez Mleka

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Dzień dobry. Czy mieszanina masła, kakao itd. u pani też jest taka tłusta? Ciasto wyszło całkiem dobre, natomiast martwią mnie oka tłuszczu w kakakowej mieszaninie po zdjęciu z ognia.

    • Masa jest taka jak pokazano na filmie, oka tłuszczu nie pływają. Całość proszę dobrze rozmieszać, to tłuszczu nie powinno być widać.

  • Dzień dobry, proszę mi napisać czy jak bym dodała tylko szkl cukru bo dla mnie to będzie i tak za słodki, (ograniczyłam cukier) czy wyjdzie dobry murzynek.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago