Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. To idealna przekąska na imprezę czy świąteczny stół – jedna z moich ulubionych, którą często przygotowuję. Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze.
Zalewa:
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej namoczyć je wieczorem, dzień przez przygotowaniem). Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie mieszamy z podsmażoną cebulą, ogórkami i zimną zalewą pomidorową. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Następnie śledzie odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się “przegryzły”.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Super fajnie i smacznie wyglądają te śledzie po cygańsku :-)