Szarlotka bez pieczenia z przepyszną masą budyniową i lekko kwaskowym musem jabłkowym na biszkoptach to przepyszny deser na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, wręcz rozpływa się w ustach i znika ze stołu w błyskawicznym tempie.
Składniki na szarlotkę bez pieczenia (blaszka o wym 24 x 24cm):
Masa jabłkowa:
- około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo 1 kg jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych na patelni z 1/3 szklanki wody do momentu, aż zaczną się rozpadać)
- 2 galaretki agrestowe (mogą być również cytrynowe)
- 1,5 szklanki wody (300 ml)
Masa budyniowa:
-
- 2 szklanki mleka (400 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g masła
Ponadto:
- około 100 g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie
Półtora szklanki mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dosypujemy budyń, mąkę pszenną i resztę mleka. Całość miksujemy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste, po czym dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na jakieś 20 minut, aby się lekko wystudziły. Następnie mieszamy je dokładnie z musem jabłkowym. Masę odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Biszkopty układamy na dnie blaszki. Na nie wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy. Całość odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa jabłkowa stężała. Po tym czasie na wierzch wykładamy masę budyniową, a na niej układamy biszkopty. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężało.
Zostaw odpowiedź