Zapiekanka tostowa z szynką, serem żółtym i sosem pomidorowym to wspaniały pomysł na kolację czy nawet szybki obiad. Jest bardzo smaczna i zasmakuje każdemu, w końcu kto by nie lubił tostów? A tutaj mamy właśnie zaserwowane pyszne tosty w niecodziennej odsłonie.
Składniki na zapiekankę tostową:
- 18 kromek chleba tostowego
- około 300 g szynki
- około 200 g sera żółtego
- mała cebula czerwona
- papryka czerwona
- miseczka świeżego szpinaku
Sos pomidorowy:
- 2 spore pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki wody
- oregano, czosnek suszony, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Szynkę, ser żółty, paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Pomidory parzymy w gorącej wodzie przez jakieś 10 minut, po tym czasie obieramy ze skórki, która będzie teraz łatwo schodzić. Pomidory kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a resztę kroimy w drobną kostkę. Pomidory przekładamy do rondelka, dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, olej i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Sześć kromek chleba tostowego rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowego oraz rozkładamy połowę szynki, szpinaku, cebuli i papryki, oraz 1/3 sera żółtego. Następnie znowu rozkładamy chleb tostowy i pozostałe składniki, które znowu nakrywamy chlebem. Ostatnią warstwę chleba smarujmy sosem pomidorowym i układamy na nim ser żółty. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Super przepis! Dziękuję. A jak dobrze odgrzać taką zapiekankę?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Najlepiej smakuje na świeżo. Można spróbować odgrzać w piekarniku.