Wegetariańskie

Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami (150 kcal)

Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami i suszonymi pomidorami jest lekki, smaczny i zdrowy. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Może stanowić również samodzielne danie. Choć kasza jaglana może się wydawać mdła, dodatek pieczonej papryki, czosnku i cebuli, a także suszonych pomidorów bardzo wzbogaca smak pasztetu. Nie żałowałam również pieprzu ziołowego. 100 g pasztetu zawiera około 150 kcal. W wersji wegańskiej można ominąć jajka.

Składniki na pasztet jaglany:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 papryki czerwone
  • spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka
  • 100 g płatków owsianych
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Płatki owsiane mieliny na mączkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę również przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, papryki skórką do góry. Skrapiamy olejem lub oliwą. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka papryki się lekko przypali. Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, z papryk zdejmujemy skórę. Kaszę jaglaną, cebulę, paprykę i czosnek mielimy. Do zmielonych składników dodajemy jajka, płatki owsiane, suszone pomidory i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.

Pasztet jaglany

Zobacz inne przepisy na wegetariańskie pasztety:

Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański)

Pasztet Sojowy Z Daktylami

Pasztet Jajeczny Z Pieczarkami

Pyszny Pasztet Pieczarkowy (71 Kcal)

Pasztet Z Czerwonej Soczewicy (77 Kcal)

Pasztet Z Cukinii

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

9 godzin ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

3 tygodnie ago