Pasztet jaglany
Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami i suszonymi pomidorami jest lekki, smaczny i zdrowy. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Może stanowić również samodzielne danie. Choć kasza jaglana może się wydawać mdła, dodatek pieczonej papryki, czosnku i cebuli, a także suszonych pomidorów bardzo wzbogaca smak pasztetu. Nie żałowałam również pieprzu ziołowego. 100 g pasztetu zawiera około 150 kcal. W wersji wegańskiej można ominąć jajka.
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Płatki owsiane mieliny na mączkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę również przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, papryki skórką do góry. Skrapiamy olejem lub oliwą. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka papryki się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, z papryk zdejmujemy skórę. Kaszę jaglaną, cebulę, paprykę i czosnek mielimy. Do zmielonych składników dodajemy jajka, płatki owsiane, suszone pomidory i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…