Szybkie ciasto z owocami na maślance (bez miksera)

Szybkie ciasto z owocami na maślance jest bardzo proste do zrobienia, nie wymaga użycia miksera i wystarczy poświęcić jakieś 15 minut, aby je przygotować. Nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych, aby je zrobić. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Do jego przygotowania można wykorzystać przeróżne sezonowe owoce: truskawki, jagody, śliwki, wiśnie czy jabłka.

Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne, a do tego ładnie wyrasta mimo dużej ilości owoców (które opadają na dno w trakcie pieczenia). Jest idealne do popołudniowej kawy, kiedy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego. W lecie, kiedy mamy pod dostatkiem owoców z ogrodu, często je przygotowuję.

Składniki na szybkie ciasto z owocami na maślance:

  • 3 szklanki mąki (400 g)
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szklanka maślanki (250 ml)
  • 2/3 szklanki oleju (200 ml)
  • 3 jajka
  • 600 g owoców (dałam brzoskwinie i śliwki)

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego maślankę i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Śliwki przekrawamy na pół. Brzoskwinie kroimy w ćwiartki, jeśli mają twardą skórkę, obieramy ją. Mąkę przesiewamy przez sitko i wsypujemy do sporej miski. Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy olej, roztrzepane jajka i maślankę.
Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi i mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa.
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 30×23 cm). Na nim układamy ciasno owoce. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku około 40 min w trybie górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem.

 

Szybkie ciasto z owocami na maślance

Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami:

Puszyste Ciasto Z Truskawkami

Czekoladowe Brownie Z Wiśniami

Błyskawiczne Ciasto Z Owocami

Sernik Na Zimno Z Brzoskwiniami

Ucierane Ciasto Z Owocami

Szybkie Ciasto Z Owocami

Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago