Szybkie ciasto bez pieczenia z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, dżemem porzeczkowym i herbatnikami to bardzo pyszny deser na wyjątkowe okazje (albo bez okazji). Smakuje wyśmienicie, dzięki lekko kwaskowatemu dżemowi i kakao nie jest mdły ani zbyt słodki. Do tego prezentuje się bardzo ładnie, także nikogo nie trzeba zachęcać do jego skosztowania, znika błyskawicznie ze stołu. Ciasto przygotujemy dosłownie w 15 minut, ale przed jego podaniem należy je przetrzymać kilka godzin w lodówce, żeby krem zesztywniał. Choć nikt nie zabroni, zajadać się nim od razu po przygotowaniu 😉
Składniki na szybkie ciasto bez pieczenia:
- 0,5 kg sera mascarpone
- 800 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru pudru (6 łyżek)
- mały słoik dżemu porzeczkowego (200 g)
- 2 łyżki kakao
- duża paczka herbatników (220 g)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Przed przygotowaniem kremu mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce sera mascarpone.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich wsypujemy kakao i miksujemy przez chwilkę, aż uzyska jednolity kolor.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm, ale możecie użyć nieco większej) układamy warstwami, każdą warstwę kremu dokładnie wygładzając:
– herbatniki
– masa mascarpone z kakao
– herbatniki
– dżem
– herbatniki
– większość białego kremu z mascarpone (zostawiamy kilka łyżek na posmarowanie wierzchu)
– herbatniki
– reszta białego kremu
– na koniec ciasto posypujemy startą na tarce czekoladą.
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby kremy stężały, dzięki czemu całość zesztywnieje i bez problemu będzie się kroić.
W przygotowaniu ciasta pomógł mi robot kuchenny Teesa EASY COOK EVO 4in1.
Zobacz inne przepisy na ciasto bez pieczenia:
Śmietanowiec Z Truskawkami – Ciasto Bez Pieczenia
Krakersiak Z Orzechami – Ciasto Bez Pieczenia
Szarlotka Bez Pieczenia Z Masą Budyniową
Ciasto Lodowiec Bez Pieczenia
Bananowa Krówka – Błyskawiczne Ciasto Bez Pieczenia
Napoleonka Bez Pieczenia Na Herbatnikach
Zrobię ksieżniczkę na urodziny mojej Madzi- tylko aby mi wyszło tak pięknie jak Tobie; pytanie czy krem nie jst zbyt miękki przy nakladaniu ? bo to dla gości ; Pozdrawiam Cie serdecznie Milenko
Krem po kilku godzinach w lodówce robi się sztywny. Ciasto takie jak widać na zdjęciu było trzymane przez noc w lodówce w temp 5 C 🙂
Czy w środkowych warstwach można zastąpić herbatniki krakersami?
można spróbować 😉
To ciasto na jakiej wielkości blachę?
W przepisie jest podana ta informacja.
Trochę słodkie, dodałam 4 łyżeczki cukru pudru, dalej zrobiłam według przepisu, ale uważam, , że można również dodać galaretkę po ostatniej warstwie herbatników.
Zrobiłam według przepisu tyle że brakło mi herbatników ma ostatnią warstwę więc dałam ciastka owsiane okrągłe i zamiast czekolady polałam kremem o smaku orzechowym.
Przepyszne ciasto inspirują mnie takie przepisy zrobiłam wczoraj jest sztos
Wyszło idealne, uwielbiam takie przepisy, łatwe do zrobienia i mega pyszne 😊