Wegetariańskie

Ryż po meksykańsku (wege i fit)

Ryż po meksykańsku to pyszne i lekkie danie w sam raz na obiad. Jedna duża porcja ma 550 kcal i jest bogatym źródłem magnezu, fosforu i potasu. Jeśli lubicie kuchnię meksykańską, a do tego dbacie o linię, koniecznie musicie wypróbować to danie.

Składniki na ryż po meksykańsku (2 porcje):

  • 150 g ryżu brązowego
  • cebula
  • papryka pepperoni zielona (czerwona też może być)
  • papryka zielona
  • puszka kukurydzy
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • szklanka wody
  • pół szklanki fasoli czerwonej z puszki
  • szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
  • kolendra, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż. Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paseczki. Jeśli ryż zdążył wchłonąć cały płyn, podlewamy go jeszcze wodą. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Doprawiamy do smaku.

Ryż po meksykańsku

 

Zobacz inne przepisy na lekki obiad:

Fit Kotlety Rybne Z Kaszą Jaglaną

Kaszotto Z Warzywami (300 Kcal)

Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem

Dietetyczne Placuszki Z Kalafiora

Wegetariański Gulasz Warzywny

Kasza Owsiana Z Warzywami – Obiad Wegański I Fit (450 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago