Wegetariańskie

Śledzie po węgiersku z papryką

Śledzie po węgiersku z pieczoną papryką i białą cebulą to oryginalny i łatwy przepis na bardzo pyszną przekąskę. Będą świetnym daniem na Andrzejki czy Wigilię. Jeśli lubicie śledzie, w tym wydaniu na pewno wam zasmakują. Biała cebula, którą wykorzystałam w przepisie, jest bardziej chrupiąca i ma łagodniejszy smak niż najpopularniejsza u nas cebula żółta. Świetnie pasuje do śledzi i pieczonej papryki. Polecam wypróbowywać!

Składniki na śledzie po węgiersku:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule czosnkowe/białe (ewentualnie 2 spore cebule zwykłe czyli żółte)
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • pół szklanki oleju
  • łyżka cukru
  • ostra papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

 

Przygotowanie

Śledzie moczymy przez kilka godzin wodzie, następnie kroimy w około 3 cm paski. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pieczemy około 20 minut w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i papryki kroimy w paski. Do rondelka wlewamy wodę, passatę pomidorową, ocet, olej. Dodajemy cukier, paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 6-7 minut. Śledzie, cebule i papryki mieszamy ze sobą w misce, a całość zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Czekamy, aż zalewa całkowicie wystygnie i śledzie odstawiamy do lodówki. Są gotowe do spożycia już kilka godzin po przygotowaniu.

 

Śledzie po węgiersku

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Śledzie Po Cygańsku – Przepis Na Śledzie

Śledzie W Sosie Tatarskim

Najlepsze Śledzie W Śmietanie

Śledzie W Zalewie Ketchupowej

Śledzie Z Rodzynkami

Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym

Śledzie Po Sułtańsku

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago