Wegetariańskie

Śledzie po węgiersku z papryką

Śledzie po węgiersku z pieczoną papryką i białą cebulą to oryginalny i łatwy przepis na bardzo pyszną przekąskę. Będą świetnym daniem na Andrzejki czy Wigilię. Jeśli lubicie śledzie, w tym wydaniu na pewno wam zasmakują. Biała cebula, którą wykorzystałam w przepisie, jest bardziej chrupiąca i ma łagodniejszy smak niż najpopularniejsza u nas cebula żółta. Świetnie pasuje do śledzi i pieczonej papryki. Polecam wypróbowywać!

Składniki na śledzie po węgiersku:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule czosnkowe/białe (ewentualnie 2 spore cebule zwykłe czyli żółte)
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • pół szklanki oleju
  • łyżka cukru
  • ostra papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

 

Przygotowanie

Śledzie moczymy przez kilka godzin wodzie, następnie kroimy w około 3 cm paski. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pieczemy około 20 minut w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i papryki kroimy w paski. Do rondelka wlewamy wodę, passatę pomidorową, ocet, olej. Dodajemy cukier, paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 6-7 minut. Śledzie, cebule i papryki mieszamy ze sobą w misce, a całość zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Czekamy, aż zalewa całkowicie wystygnie i śledzie odstawiamy do lodówki. Są gotowe do spożycia już kilka godzin po przygotowaniu.

 

Śledzie po węgiersku

Zobacz inne przepisy na śledzie:

Śledzie Po Cygańsku – Przepis Na Śledzie

Śledzie W Sosie Tatarskim

Najlepsze Śledzie W Śmietanie

Śledzie W Zalewie Ketchupowej

Śledzie Z Rodzynkami

Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym

Śledzie Po Sułtańsku

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago