Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pyszne danie na rodzinny obiad albo na imprezę czy święta. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek, cebuli i papryki konserwowej wzbogaca jej smak, a lekko pikantna zalewa pomidorowa jeszcze bardziej go podkręca. Prawdziwe niego w gębie, zasmakuje wszystkim mięsożercom!
Zalewa:
Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Obsypujemy wszystkimi przyprawami i odstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki (można na więcej). Po tym czasie mięso obtaczamy w mące. Wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i obsmażamy przez około półtora minuty z każdej strony. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, cebule w piórka, paprykę w paski. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso, na nie pieczarki, cebulę i paprykę, a całość zalewamy zalewą. Karkówkę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C (tryb góra-dół) przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…