Śledzie pod pierzynką to pyszna i ładnie prezentująca się na stole sałatka warstwowa, idealna na święta czy rodzinne uroczystości. Przepis jest szybki, prosty do zrobienia i nie wymaga wyszukanych składników. Sałatkę robi się o wiele szybciej niż klasyczną Szubę, gdyż nie trzeba gotować buraków, która to czynność zawsze trwa co najmniej godzinę. U nas w domu ta sałatka zawsze znika jako pierwsza ze świątecznego stołu.
Składniki na śledzie pod pierzynką:
- 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów)
- 150 g sera żółtego
- cebula biała
- 150 g papryki konserwowej (3 sztuki)
- 4 ziemniaki (400 g)
- 2 marchewki (250 g)
- mały pęczek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem.
W szklanej salaterce układamy warstwami:
– śledzie
– cebula
– papryka konserwowa
– ziemniaki
– marchew
– sos majonezowy
– ser żółty
– szczypiorek
Sałatkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zostaw odpowiedź