Ciasta i desery

Racuchy drożdżowe jak pączki

Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują jak świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale.

Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka wódki lub spirytusu
  • olejek waniliowy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, olejek waniliowy, wódkę, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Ciasto drożdżowe nakładamy na patelnię łyżką namoczoną wcześniej w oleju i formujemy płaskie placki. Smażymy je na niewielkim ogniu przez około 10 minut z jednej strony, następnie przewracamy na drugą i smażymy jeszcze 5 minut. Racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe jak pączki

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Szybkie Oponki Z Serków Homogenizowanych

Mini Pączki Bananowe W 15 Minut

Domowe Pączki Z Dżemem

Mini Pączki Z Serka Homogenizowanego

Faworki Z Piekarnika

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • racuchy wyglądają przepysznie, koniecznie muszę takie zrobić :)

  • Ja na każdy placuszek wciskam plasterek jabłka, pyszne są. Usmażone posypuję pudrem:)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

16 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago