Strogonow drobiowy z piersią kurczaka to pyszne danie jednogarnkowe powstałe na bazie tradycyjnego boeuf strogonowa. Gulasz w tej wersji jest tani, szybki do zrobienia, a do tego lżejszy, delikatniejszy w smaku i zawiera mniej kalorii niż tego klasyczna wersja. Jest to świetna propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny albo imprezowe danie na ciepło. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Składniki na strogonowa drobiowego:
- ok. 700-800 g filetów z piersi kurczaka
- 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400 g pieczarek
- niewielka cebula
- papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g)
- 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie)
- 3 łyżki śmietany 30%
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, suszona natka pietruszki
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i tłustych kawałków i kroimy w paski. Paprykę również kroimy w paski. Pieczarki w drobne plastry. Cebulę i ogórki w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki i cebulę. Całość smażymy jakieś 10-15 minut, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Warzywa z kurczakiem przerzucamy do garnka, wlewamy bulion i śmietanę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, ogórki konserwowe oraz przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około piętnaście minut.
robiłam już wielokrotnie, przepyszny obiad 😉 zawsze podaje go z ryżem – mąż go uwielbia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym 😉