Ciasta i desery

Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze

Taratuszki czyli rosyjskie faworki na kefirze to świetna przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. W odróżnieniu od naszych tradycyjnych faworków, wychodzą pulchne i puszyste wewnątrz, a chrupiące na zewnątrz. Najlepiej smakują na świeżo, natomiast na drugi dzień, jeśli nie trzymamy ich w nakrytym pojemniku mogą stwardnieć. Ratuję je wtedy wkładając na pół minuty do mikrofalówki, ewentualnie maczam w herbacie. Z podanych składników wyjdzie ich naprawdę dużo, nie liczyłam dokładnie ile sztuk, ale ułożone zostały na czterech talerzach.

 

Składniki na taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze:

  • 500 ml kefiru
  • 500 g mąki pszennej + około 100 g do podsypywania
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka wódki lub spirytusu
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ok. szklanka oleju do smażenia
  • cukier puder po podsypania

 

Przygotowanie

Masło roztapiamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajko, sodę, cukier, masło, wódkę i sól. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny.

Po tym czasie przekładamy je na stolnicę i jeszcze raz krótko zagniatamy, podsypując mąką do momentu, aż przestanie lepić się do dłoni. Ciasto dzielmy na dwie części i po kolei rozwałkowujemy na grubość kilku minimetrów. Nożem wykrawamy prostokąty, a na ich środku robimy podłużne nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden z końców prostokąta.

Na patelnię wlewamy około 1,5 cm warstwę oleju i rozgrzewamy. Czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany najlepiej sprawdzić wrzucając na niego kawałeczek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i się lekko brązowić, możemy układać faworki. Smażymy je na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

 

taratuszki – rosyjskie faworki

 

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Szybkie Oponki Z Serków Homogenizowanych

Faworki Z Piekarnika

Mini Pączki Z Serka Homogenizowanego (104 Kcal)

Racuchy Drożdżowe Jak Pączki

Domowe Pączki Z Dżemem

Mini Pączki Bananowe W 15 Minut

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

21 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago