Ciasto Bajka bez pieczenia
Ciasto Bajka bez pieczenia to pyszne połączenie masy budyniowej, dżemu, bitej śmietany i biszkoptów. Jest niezmiernie smaczne i efektownie wygląda. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje i z pewnością zachwyci waszych gości.
Krem budyniowy:
Najpierw przygotowujemy krem. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąki, żółtka i zapach waniliowy. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Mieszankę wlewamy powoli do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie masę zakrywamy foli aluminiową (tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, mieszamy ją dokładnie z dżemem.
Śmietanę prosto z lodówki ubijamy z 50 g cukru na sztywno za pomocą miksera. Migdały prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Na dnie blaszki układamy warstwę biszkoptów. Na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Rozsmarowujemy dżem z galaretką. Znowu układamy biszkopty. Na nie nakładamy bitą śmietanę i wygładzamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…