Ciasta i desery

Ciasto Bajka bez pieczenia

Ciasto Bajka bez pieczenia to pyszne połączenie masy budyniowej, dżemu, bitej śmietany i biszkoptów. Jest niezmiernie smaczne i efektownie wygląda. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje i z pewnością zachwyci waszych gości.

Składniki na ciasto Bajka bez pieczenia (blaszka o wym. 24×24 cm):

  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 380 g dżemu lub konfitury (dałam dżem wiśniowy)
  • galaretka cytrynowa
  • 350 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 50 g płatków migdałów

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej (60 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g)
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy krem. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąki, żółtka i zapach waniliowy. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Mieszankę wlewamy powoli do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie masę zakrywamy foli aluminiową (tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, mieszamy ją dokładnie z dżemem.

Śmietanę prosto z lodówki ubijamy z 50 g cukru na sztywno za pomocą miksera. Migdały prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Na dnie blaszki układamy warstwę biszkoptów. Na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Rozsmarowujemy dżem z galaretką. Znowu układamy biszkopty. Na nie nakładamy bitą śmietanę i wygładzamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Ciasto Bajka bez pieczenia

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta bez pieczenia:

Księżniczka – Szybkie Ciasto Bez Pieczenia

Krakersiak Z Orzechami – Ciasto Bez Pieczenia

Ciasto Lodowiec Bez Pieczenia

Bananowa Krówka – Błyskawiczne Ciasto Bez Pieczenia

Ciasto Bez Pieczenia „Niebiańska Chmurka”

Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Placki z cukinii z marchewką i gruszką – chrupiące, lekkie i tak pyszne, że znikają w mig!

Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…

1 dzień ago

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

4 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 tydzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

3 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

4 tygodnie ago