Ekspresowy chleb na mleku przygotujemy dosłownie w 5 minut, potem wystarczy go upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie, aby chleb zachował świeżość na dłużej, zawińcie go w bawełnianą ściereczkę. Wtedy dobry jest również na drugi dzień. Może nawet na trzeci, ale nigdy tak długo u nas nie wytrwał.
Ponieważ ostatnio w sklepach ciężko nawet o suche drożdże, pomyślałam żeby przygotować właśnie chleb na sodzie z najprostszych składników, które mi jeszcze zostały w domu. Zazwyczaj nie robię wypieków na sodzie, gdyż nie lubię jej posmaku. Tutaj jednak jest słabo wyczuwalna, a kiedy nałożymy na chleb wędlinę, ser czy inne dodatki, praktycznie jej nie czuć.
Składniki na ekspresowy chleb na mleku:
- 750 g mąki pszennej (typ 550)
- 700 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu spirytusowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody
- łyżeczka soli
- dowolne dodatki (dałam: 2 łyżki siemienia lnianego i 2 łyżki sezamu)
Przygotowanie
Do mleka wlewamy ocet i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, olej oraz ziarna. Całość mieszamy łyżką. Mleko wlewamy do mąki i ręką krótko wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 min. Można piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, na dno piekarnika włóżcie naczynie z zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem.
Ciekawy przepis ,spróbuję napewno
Ekspresowy chleb na mleku- jest dobry, szybko się robi, ładnie wygląda. Jedynie to ma
lekki zapach sody, który znika pod masłem albo wędliną – POLECAM
Wypróbuję! Dzięki
Jest super, wszystkim w domu smakowal. Najlepszy na drugi dzień. Po wyjeciu z piekarnika skórka troszkę twarda. Ja piekłam 40 min w 180 °C z termo obiegiem
Witam Pani Mileno,
upiekłem pierwszy raz w moim życiu chlebek z przepisu bez drożdży.
Jest rumiany, wyrośnięty ale w środku trochę zakalcowaty.
Co zrobiłem źle żeby poprawić się przy następnym pieczeniu.
Pozdrawiam
Włodek
To zawsze jest zagadka, dlaczego wychodzi zakalec… Każdy piekarnik jest inny, więc może należałoby chleb piec troszkę dłużej? Albo składniki były zbyt długo mieszane, wystarczy chwilka, aby tylko się połączyły.