Pieczywo

Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis

Puszyste bułki pszenne bez drożdży są pachnące, mięciutkie i bardzo pyszne. Nie spodziewałam się, że bułki bez dodatku drożdży mogą być tak smaczne – jak z najlepszej piekarni. Są idealne na śniadanie – posmarowane masłem, z dżemem, serem żółtym albo wędliną. Wykonanie tych bułek wraz z pieczeniem zajmuje tylko około pół godziny i nie nastręcza żadnych trudności. Ten przepis powinien wyjść każdemu, gdyż jest bardzo prosty. Prościej chyba już się nie da.

Jak widać nie potrzeba drożdży, które ostatnio ciężko gdziekolwiek dostać, aby przygotować puszyste i mięciutkie domowe pieczywo. Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Składniki na bułki pszenne bez drożdży (6 sztuk wielkości kajzerek):

  • 350 g mąki pszennej (typ 550)
  • 60 ml oleju
  • jajko (rozmiar L)
  • 180 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżka sezamu lub maku do posypania (niekoniecznie)

 

Przygotowanie

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy przez chwilę ciasto. Następnie podsypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na pół, a każdą połówkę na trzy części. Formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem nacinamy bułki na krzyż i posypujemy ziarnami. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.

Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis

Zobacz inne przepisy na domowe bułki:

Bułki Drożdżowe Z Pieczarkami

Bułki Pszenno-Żytnie Z Serem Żółtym I Cebulą

Bułki Pszenne Na Jogurcie

Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą

Bułeczki Scones Z Cheddarem

Chałka Z Kruszonką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo u mnie od dłuższego czasu drożdży brak. Mam co prawda jedną paczuszkę podzieloną i zamrożoną, ale.. niech sobie póki co tam leży;)
    Będę próbować! Dziękuję :)

  • bułeczki wyrosły piękne, jednak w smaku są bardziej jak ciasto kruche ( trzymałam się przepisu, ale może coś źle zrobiłam?) do wytrawnych dań nie mogłam tego dodać, zjedliśmy z dżemem :)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Aromatyczny kociołek cygański – idealny na rodzinny obiad

Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…

9 minut ago

Placki z cukinii z marchewką i gruszką – chrupiące, lekkie i tak pyszne, że znikają w mig!

Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…

2 dni ago

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

5 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 tydzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

3 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago