Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis
Puszyste bułki pszenne bez drożdży są pachnące, mięciutkie i bardzo pyszne. Nie spodziewałam się, że bułki bez dodatku drożdży mogą być tak smaczne – jak z najlepszej piekarni. Są idealne na śniadanie – posmarowane masłem, z dżemem, serem żółtym albo wędliną. Wykonanie tych bułek wraz z pieczeniem zajmuje tylko około pół godziny i nie nastręcza żadnych trudności. Ten przepis powinien wyjść każdemu, gdyż jest bardzo prosty. Prościej chyba już się nie da.
Jak widać nie potrzeba drożdży, które ostatnio ciężko gdziekolwiek dostać, aby przygotować puszyste i mięciutkie domowe pieczywo. Zapraszam do skorzystania z przepisu.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy przez chwilę ciasto. Następnie podsypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na pół, a każdą połówkę na trzy części. Formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem nacinamy bułki na krzyż i posypujemy ziarnami. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
View Comments
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo u mnie od dłuższego czasu drożdży brak. Mam co prawda jedną paczuszkę podzieloną i zamrożoną, ale.. niech sobie póki co tam leży;)
Będę próbować! Dziękuję :)
bułeczki wyrosły piękne, jednak w smaku są bardziej jak ciasto kruche ( trzymałam się przepisu, ale może coś źle zrobiłam?) do wytrawnych dań nie mogłam tego dodać, zjedliśmy z dżemem :)