Biała kiełbasa w piwie i musztardzie
Biała kiełbasa w piwie i musztardzie to pyszna propozycja na wielkanocny (i nie tylko) stół. Zapiekana kiełbasa z cebulą w pysznej marynacie to coś, co lubię najbardziej – zwłaszcza, że robi się ją bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Potrawę podajemy z chrzanem, ćwikłą lub musztardą.
Przygotowujemy zalewę: piwo, obie musztardy, miód, olej i przyprawy mieszamy ze sobą. Na każdej kiełbasie robimy dwa nakłucia nożem. Następnie przekładamy je do dużej miski i zalewamy sosem piwnym. Odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli kładziemy kiełbasy. Wlewamy zalewę, w której marynowała się kiełbasa.
Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze jakieś 20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez białej kiełbasy. Na śniadanie jemy ją w żurku wraz z jajkiem i boczkiem, a potem piekę w różnego rodzaju marynatach. Zawsze jest pyszna! Zobacz inne przepisy z białą kiełbasą w roli głównej:
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
View Comments
Witam
Pani Mileno a jaką pojemność ma u pani szklanka z piwem
Pozdrawiam
Pewnie około 220 ml. Czy będzie to 250 ml, czy 200 w zasadzie nie ma żadnego znaczenia.