Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to sycąca, kolorowa i smaczna potrawa na obiad z piekarnika dla całej rodziny. Przepis jest bardzo łatwy i można go dowolnie modyfikować, wrzucając do zapiekanki to, co akurat mamy w lodówce. Jest to potrawa bardzo uniwersalna, która powinna zasmakować każdemu małemu i dużemu smakoszowi.
Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami:
- 300 g makaronu świderki (lub innego ulubionego)
- średniej wielkości cebula
- 200 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej)
- niewielka papryka czerwona
- 250 g pieczarek
- szklanka groszku (mrożony lub z puszki)
- 150 g sera żółtego
- 80 g koncentratu pomidorowego
- szklanka wody
- zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek suszony, sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Po kilku minutach dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Całość podsmażamy jeszcze chwilę, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w paski i groszek. Na patelnię wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy i całość dusimy jakieś 10 minut. Po tym czasie makaron i mięso mielone z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Składniki mieszamy ze sobą. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy jakieś 20 minut.
Zostaw odpowiedź