Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad

Kurczak duszony w cebuli
Kurczak duszony w cebuli

Kurczak duszony w cebuli to pyszny pomysł na prosty i nieskomplikowany, ale za to smaczny obiad. Danie jest mało pracochłonne i tanie (przygotowuję je ze składników, które prawie zawsze mam w domu). Kurczak wychodzi miękki i soczysty, a sos aromatyczny. Potrawę można podać z ziemniakami, kluskami śląskimi czy makaronem oraz ulubioną surówką.

Składniki na kurczaka duszonego w cebuli:

  • 1 kg udek z kurczaka (dałam podudzia, ćwiartki też mogą być)
  • 3 duże cebule
  • łyżka musztardy
  • łyżka sosu sojowego (można pominąć)
  • 300 ml bulionu drobiowego (półtora szklanki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

 

Przygotowanie

Udka (czy inne części kurczaka) myjemy osuszamy i oprószamy przyprawami. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy udka i obsmażamy je z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy na wolnym ogniu pod przekryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, musztardę i przyprawy, a udka przewracamy na drugą stronę. Całość dalej dusimy już bez przykrycia jeszcze około 30 minut, aż sos nieco się zredukuje.

Kurczak duszony w cebuli
Kurczak duszony w cebuli

 

Zobacz inne przepisy na kurczaka na obiad:

Kurczak W Musztardzie Pieczony Na Ziemniakach

Pieczony Kurczak W Sosie Teriyaki

Kurczak Pieczony Na Kiszonej Kapuście

Kurczak Pieczony Z Warzywami

Skrzydełka Na Ryżu – Szybki I Prosty Przepis Na Obiad

Soczyste Udka Z Kurczaka Pieczone W Sosie