Pasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja bardzo sycącego pasztetu, która zapewni kilka smacznych posiłków. Najczęściej podaję go jako dodatek do kanapek, z chlebem żytnim, ogórkiem czy pomidorem. Z podanych składników wychodzi prawie 1,5 kg pasztetu, natomiast w 100 g mamy 117 kcal.
Składniki na pasztet warzywny z kaszą jaglaną (keksówka 27x11cm):
- 4 średniej wielkości marchewki (350 g)
- 2 pietruszki (150 g)
- kawałek selera (100 g)
- 200 g suchej ciecierzycy
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 duże cebule (200 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g pestek dyni
- 50 g suszonych pomidorów
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli, plaska łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, łyżeczka czosnku suszonego, pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą (około 5-7 cm ponad poziom ciecierzycy) i odstawiamy na noc do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła dodając szczyptę soli przez około godzinę, aż będzie miękka. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Wszystkie składniki studzimy. Następnie kaszę jaglaną, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pestki dyni i ciecierzycę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut w trybie góra-dół.
Zobacz inne przepisy na pasztety bez mięsa:
Pasztet Jaglany Z Pieczonymi Warzywami (150 Kcal)
Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański)
Pasztet Sojowy Z Daktylami
Najlepszy Pasztet Z Cukinii
Pasztet Z Czerwonej Soczewicy (77 Kcal)
Pasztet Jajeczny Z Pieczarkami
Zostaw odpowiedź