Sałatki i surówki

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu, czy fast-foodu. Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować.

Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków i papryki:

  • główka młodej kapusty (moja miała około 700 g, poza sezonem można użyć pół główki białej kapusty)
  • 1,2 kg ogórków gruntowych
  • 2 papryki czerwone (400 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 300 ml oleju (1,5 szklanki)
  • 200 ml octu 10% (szklanka)
  • 180 g cukru (szklanka)
  • pół łyżki soli

 

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę, papryki w paski. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.

Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy z wody i zalewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Surówkę przekładamy do słoików albo jakiś pojemników i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. Surówkę można również pasteryzować od razu po przygotowaniu.

 

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

 

Zobacz inne przepisy na pyszne i zdrowe surówki z kapusty:

Szybka Surówka Z Młodej Kapusty I Rzodkiewki

Surówka Barowa Z Białej Kapusty

Dwutygodniowa Surówka Z Kapusty (Jak U Chińczyka)

Najlepsza Surówka Coleslaw – Jak Z KFC

Szybka Surówka Z Kapusty I Kukurydzy

Pyszna Surówka Z Młodej Kapusty

Surówka Z Kapusty Pekińskiej, Pieczarek I Pomidora (182 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago