Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki
Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu, czy fast-foodu. Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować.
Zalewa:
Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę, papryki w paski. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy z wody i zalewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Surówkę przekładamy do słoików albo jakiś pojemników i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. Surówkę można również pasteryzować od razu po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Na jaką ilość wody jest ta proporcja?
W żadnym momencie nic o wodzie nie ma w przepisie, więc skąd pomysł, żeby ją dodać? ;)
Ile czasu pasteryzować, żeby zawekować na zimę?
Około 15 minut.