Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami
Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami na oleju to pyszne ciasto, które nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi, nawet największym amatorom. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne za sprawą truskawek i puszyste. Nie opada po upieczeniu. Jest idealne w latem, kiedy mamy pod dostatkiem różnych owoców, ale do jego przygotowania można również użyć owoców mrożonych.
Jajka (w temperaturze pokojowej) rozbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i mniej więcej podwoi swoją objętość początkową. Następnie, cały czas miksując, cienką strużką wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyłączamy robot kuchenny, około 2/3 ciasta odstawiamy, natomiast do 1/3 wsypujemy kakao i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż masa nabierze jednolitego brązowego koloru.
Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy 3-4 łyżki ciasta kakaowego, tworząc w odstępach koła. Na to wylewamy w całości jasne ciasto. Resztę ciasta kakaowego łyżką wykładamy na wierzch, tworząc mozaikę. Na cieście układamy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki (mniejsze można na połówki) truskawki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Można je posypać cukrem pudrem.
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…
Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…
Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…
Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…