Ciasta i desery

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami na oleju to pyszne ciasto, które nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi, nawet największym amatorom. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne za sprawą truskawek i puszyste. Nie opada po upieczeniu. Jest idealne w latem, kiedy mamy pod dostatkiem różnych owoców, ale do jego przygotowania można również użyć owoców mrożonych.

Składniki na ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami (blaszka o wymiarach 28×23 cm):

  • 5 jajek (rozmiar L)
  • 220 g cukru (szklanka)
  • 200 ml oleju (3/4 szklanki)
  • 300 g mąki pszennej typ 450 (2 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g truskawek lub innych owoców

 

Przygotowanie

Jajka (w temperaturze pokojowej) rozbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i mniej więcej podwoi swoją objętość początkową. Następnie, cały czas miksując, cienką strużką wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyłączamy robot kuchenny, około 2/3 ciasta odstawiamy, natomiast do 1/3 wsypujemy kakao i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż masa nabierze jednolitego brązowego koloru.

Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy 3-4 łyżki ciasta kakaowego, tworząc w odstępach koła. Na to wylewamy w całości jasne ciasto. Resztę ciasta kakaowego łyżką wykładamy na wierzch, tworząc mozaikę. Na cieście układamy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki (mniejsze można na połówki) truskawki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Można je posypać cukrem pudrem.

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

 

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasto z owocami:

Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem

Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera)

Puszyste Ciasto Z Truskawkami

Piegusek Z Owocami (I Chia)

Błyskawiczne Ciasto Z Owocami

Błyskawiczne Ciasto Z Jagodami

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

22 godziny ago

Zapiekane sakiewki z kurczaka – prosty przepis na obiad

Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…

5 dni ago

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem – prosty i smaczny przepis

  Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…

1 tydzień ago

Wilgotny murzynek z wiśniami – łatwy wypiek na każdą okazję

Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…

2 tygodnie ago

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem – prosty przepis

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…

2 tygodnie ago

Bułeczki nadziane z patelni – prosty przepis krok po kroku

Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…

2 tygodnie ago