Kofty drobiowe to smaczne, chude mięso mielone doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.
Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie kulek bądź cygar. Jest bardzo dużo wersji tej potrawy, natomiast w Polsce utarło się, że podajemy je w formie szaszłyków.
Składniki na kofty drobiowe (8 sztuk):
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- niewielkiej wielkości cebula
- pół łyżeczki mięty (świeża lub suszona)
- pół łyżeczki papryki słodkiej (może być wędzona)
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- spora szczypta kminu rzymskiego
- spora szczypta cynamonu
- spora szczypta imbiru
- pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
- sól (dałam himalajską), pieprz czarny
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przyprawy, które nie są w proszku np. ziarna pieprzu, kolendry, sól gruboziarnistą tłuczemy w moździerzu na proszek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego czosnek, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy. Ręką wyrabiamy całość przez kilka minut, aż masa stanie się jednolita i lekko lepiąca. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków, formując walce. Kofty smarujemy lekko olejem z każdej strony. Smażymy je na grillu, patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Zobacz inne przepisy na grilla:
Szaszłyki Z Kiełbasą, Kurczakiem I Warzywami
Kiełbasa Na Grilla W Prostej, Aromatycznej Marynacie
Biała Kiełbasa Na Grilla
Grillowane Tosty Z Jajkiem Na Twardo
Najlepsza Sałatka Ziemniaczana Do Grilla
Szybka Sałatka Z Ogórkiem I Serem Feta (Na Grilla)
Zostaw odpowiedź