Sałatka z cukinii do słoików na zimę jest pyszna, kolorowa i świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu albo sałatka do grilla. Warzywa w słodko-kwaśnej zalewie z orientalną nutą za sprawą curry smakują wybornie. Taka sałatka jest łagodna w smaku, nieco słodka, z lekkim, ale wyczuwalnym posmakiem curry. Ma wielu zwolenników wśród mojej rodziny i znajomych. Jeśli lubicie curry, to wam też powinna posmakować.
Składniki na sałatkę z cukinii do słoików na zimę (4 słoiki po 0,7 litra):
- 2 kg młodej, niewielkiej wielkości cukinii
- 2 cebule (200 g)
- 2 marchewki (300 g)
- 2 duże papryki czerwone (600 g)
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
- pół szklanki octu 10% (150 ml) – jeśli lubicie ostrzejsze smaki można dodać więcej, zamiast wody
- 1/3 szklanki wody (100 ml)
- szklanka cukru (260 g)
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku
Przygotowanie
Wszystkie warzywa myjemy dokładnie. Marchew i cebulę obieramy. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Cebule kroimy w kostkę, papryki w cienkie paski. Marchewki przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na jakąś godzinę. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet, wodę i curry wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Nie trzeba zagotowywać. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Chłodną zalewę wlewamy do warzyw, całość ponownie mieszamy i odstawiamy jeszcze na godzinę. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Ja pasteryzuję „na sucho” czyli w piekarniku. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 130 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h.
Ile trzeba pastyryzowac na ogniu ?
Myślę, że około 15 minut.
Robiłam i surówka wyszła bardzo dobra.Polecam ten przepis !!
Jestem w trakcie robienia sałatki ale tych warzyw jest tyle a zalewy tak mało a w słoiku ma przykryć warzywa… to nie jest za malo?
Jeśli zalewy jest za mało, można dolać wody.
Przepyszna sałatka do obiadu śniadania na kanapkę naprawdę jest bardzo pyszna