Sałatka ryżowa z ananasem, kukurydzą i marynowanymi cebulkami jest szybka i prosta do zrobienia. Świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy, a także jako lunch do pracy, gdyż jest bardzo sycąca i pyszna. Można ją przygotować dzień przed podaniem, z czasem jest nawet lepsza. Lubię przygotowywać takie błyskawiczne sałatki, gdyż wystarczy poświęcić około pół godziny na ich przygotowanie, a mam śniadanie czy kolację na 2-3 dni.
Składniki na sałatkę ryżową z ananasem:
-
- 100 g ryżu (basmati lub paraboliczny)
-
- 4 jajka
-
- około 6 plastrów ananasa z puszki
-
- puszka kukurydzy
-
- 100 g cebulek marynowanych
-
- 100 g sera żółtego
-
- 2,5 łyżki majonezu
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, uważając aby się nie rozgotował. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę, ananasa i cebulki odsączamy z zalewy. Ja składniki po odsączeniu kładę w miseczkach wyłożonych ręcznikiem papierowym, aby wchłonął on nadmiar płynu. Ananasa i ser żółty kroimy w kostkę. Cebulki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę przed podaniem odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Zostaw odpowiedź