Domowy sos słodko-kwaśny z piersią z indyka, ananasem i warzywami jest prosty i dość szybki do zrobienia, a smakuje o wiele lepiej i jest zdrowszy o wszystkich sklepowych gotowców. Podany z ryżem basmati albo makaronem typu noodle smakuje wybornie. Taki sos jest częstym gościem na naszym stole, gdyż nie wymaga wiele pracy, a przygotowane danie jest pyszne, aromatyczne i kolorowe. Nigdy się nie nudzi.
Składniki na domowy sos słodko-kwaśny:
-
- 400 g piersi z indyka (można również dać schab)
-
- 80 g marynowanych cebulek
-
- czerwona papryka
-
- średniej wielkości marchew
-
- 4 plastry ananasa z puszki
-
- pół szklanki soku z ananasa z puszki
-
- garść orzechów nerkowca (można pominąć)
-
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
- 2 łyżki octu ryżowego
-
- łyżka mąki kukurydzianej
-
- łyżeczka cukru brązowego
-
- 2 szklanki wody
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny, aż będzie miękkie. W tym czasie paprykę, ananasa i marchew kroimy w paski. Cebulki przekrawamy na pół. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Sok z ananasa mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym.
Do mięsa dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy jakieś 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ananasa, cebulkę marynowaną, orzechy nerkowca, sok z ananasa, drugą szklankę wody, ocet, cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 8-10 minut.
Zobacz inne przepisy na obiad z mięsem indyka:
Kotlety Mielone Z Indyka – Najlepszy Przepis
Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe
Kofty Drobiowe – Przepyszne Szaszłyki Z Mięsa Mielonego
Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis
Pieczeń Z Pieczarkami I Serem Żółtym
Chińszczyzna Na Szybko
Zostaw odpowiedź