Dania główne

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)

Domowy sos słodko-kwaśny z piersią z indyka, ananasem i warzywami jest prosty i dość szybki do zrobienia, a smakuje o wiele lepiej i jest zdrowszy o wszystkich sklepowych gotowców. Podany z ryżem basmati albo makaronem typu noodle smakuje wybornie. Taki sos jest częstym gościem na naszym stole, gdyż nie wymaga wiele pracy, a przygotowane danie jest pyszne, aromatyczne i kolorowe. Nigdy się nie nudzi.

Składniki na domowy sos słodko-kwaśny:

    • 400 g piersi z indyka (można również dać schab)
    • 80 g marynowanych cebulek
    • czerwona papryka
    • średniej wielkości marchew
    • 4 plastry ananasa z puszki
    • pół szklanki soku z ananasa z puszki
    • garść orzechów nerkowca (można pominąć)
    • łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • łyżka mąki kukurydzianej
    • łyżeczka cukru brązowego
    • 2 szklanki wody
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny, aż będzie miękkie. W tym czasie paprykę, ananasa i marchew kroimy w paski. Cebulki przekrawamy na pół. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Sok z ananasa mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym.

Do mięsa dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy jakieś 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ananasa, cebulkę marynowaną, orzechy nerkowca, sok z ananasa, drugą szklankę wody, ocet, cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 8-10 minut.

 

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)

Zobacz inne przepisy na obiad z mięsem indyka:

Kotlety Mielone Z Indyka – Najlepszy Przepis

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Kofty Drobiowe – Przepyszne Szaszłyki Z Mięsa Mielonego

Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis

Pieczeń Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Chińszczyzna Na Szybko

 

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago