Dania główne

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)

Domowy sos słodko-kwaśny z piersią z indyka, ananasem i warzywami jest prosty i dość szybki do zrobienia, a smakuje o wiele lepiej i jest zdrowszy o wszystkich sklepowych gotowców. Podany z ryżem basmati albo makaronem typu noodle smakuje wybornie. Taki sos jest częstym gościem na naszym stole, gdyż nie wymaga wiele pracy, a przygotowane danie jest pyszne, aromatyczne i kolorowe. Nigdy się nie nudzi.

Składniki na domowy sos słodko-kwaśny:

    • 400 g piersi z indyka (można również dać schab)
    • 80 g marynowanych cebulek
    • czerwona papryka
    • średniej wielkości marchew
    • 4 plastry ananasa z puszki
    • pół szklanki soku z ananasa z puszki
    • garść orzechów nerkowca (można pominąć)
    • łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • łyżka mąki kukurydzianej
    • łyżeczka cukru brązowego
    • 2 szklanki wody
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny, aż będzie miękkie. W tym czasie paprykę, ananasa i marchew kroimy w paski. Cebulki przekrawamy na pół. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Sok z ananasa mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym.

Do mięsa dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy jakieś 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ananasa, cebulkę marynowaną, orzechy nerkowca, sok z ananasa, drugą szklankę wody, ocet, cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 8-10 minut.

 

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)

Zobacz inne przepisy na obiad z mięsem indyka:

Kotlety Mielone Z Indyka – Najlepszy Przepis

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Kofty Drobiowe – Przepyszne Szaszłyki Z Mięsa Mielonego

Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis

Pieczeń Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Chińszczyzna Na Szybko

 

Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago