Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)
Domowy sos słodko-kwaśny z piersią z indyka, ananasem i warzywami jest prosty i dość szybki do zrobienia, a smakuje o wiele lepiej i jest zdrowszy o wszystkich sklepowych gotowców. Podany z ryżem basmati albo makaronem typu noodle smakuje wybornie. Taki sos jest częstym gościem na naszym stole, gdyż nie wymaga wiele pracy, a przygotowane danie jest pyszne, aromatyczne i kolorowe. Nigdy się nie nudzi.
Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso obsmażamy z każdej strony, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny, aż będzie miękkie. W tym czasie paprykę, ananasa i marchew kroimy w paski. Cebulki przekrawamy na pół. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Sok z ananasa mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym.
Do mięsa dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy jakieś 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ananasa, cebulkę marynowaną, orzechy nerkowca, sok z ananasa, drugą szklankę wody, ocet, cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 8-10 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…