Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Ładnie wyrasta, jest mięciutkie i puszyste. Oczywiście zamiast śliwek można użyć innych owoców jakie akurat macie pod ręką: truskawki, jagody, brzoskwinie itd.
Składniki na kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami (blaszka o wym 24x24cm):
-
- 300 g mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki)
-
- 60 g mąki kokosowej (pół szklanki)
-
- 4 średnie jajka
-
- 180 g cukru (szklanka)
-
- 70 ml oleju roślinnego
-
- 400 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
-
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
- płaska łyżeczka sody
-
- około 400 g śliwek lub innych owoców
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jogurt i jajka najlepiej wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed przygotowaniem. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Jeśli są duże, można je pokroić na ćwiartki. Obie mąki, proszek do pieczenia i sodę mieszamy łyżką ze sobą. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, puszyste i podwoją swoją objętość. W połowie ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej, potem dodajemy po łyżce jogurtu. Na koniec powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy jeszcze chwilę, aż powstanie gładka, dość gęsta masa. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy śliwki (częścią ze skórką do dołu) lekko je dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół około 35 minut (do suchego patyczka). Następnie drzwiczki piekarnika uchylamy i pozostawiamy w nim ciasto na około pół godziny. Po tym czasie ciasto można wyjąć z blaszki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź