Surówka z sałaty i ogórka to błyskawiczna i niezawodna surówka do obiadu. Jest bardzo uniwersalna i pasuje zarówno do jajka sadzonego jak i kotleta schabowego. Będzie też dobrym dodatkiem do dań z grilla. Jest bardzo smaczna, dlatego czasu lubię ją zajadać bez niczego. Latem, kiedy mamy pod dostatkiem sezonowych ogórków i sałaty, jest to pozycja obowiązkowa.
Składniki na surówkę z sałaty i ogórka:
- główka sałaty masłowej
- 3-4 ogórków gruntowych średniej wielkości
- pęczek szczypioru
- 150 ml kefiru
- 100 ml śmietany 12%
- łyżeczka cukru pudru
- około pół płaskiej łyżeczki soli
Przygotowanie
Sałatę myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Szczypior siekamy. Warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy śmietanę, kefir, cukier puder i sól. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Surówkę można podawać od razu.
Zostaw odpowiedź