Domowa shoarma z kurczaka to pyszne, aromatyczne kawałki piersi z kurczaka marynowane w mieszance orientalnych przypraw. Podałam je z frytkami z piekarnika, sosem czosnkowym i surówką z kapusty pekińskiej. Jest to znakomite danie na smaczny i prosty do zrobienia obiad dla całej rodziny. Będą też świetnie smakować w chlebkach pita czy zawinięte w tortillę wraz ze świeżymi warzywami. Takie danie można podać na domowej imprezie.
Składniki na domową shoarmę z kurczaka:
-
- podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
-
- 3 łyżki oleju
-
- pół łyżeczki słodkiej papryki
-
- pół łyżeczki ostrej papryki
-
- pół łyżeczki curry
-
- pół łyżeczki suszonego czosnku
-
- spora szczypta kminu rzymskiego
-
- spora szczypta imbiru
-
- spora szczypta gałki muszkatołowej
-
- spora szczypta kurkumy
-
- szczypta cynamonu
-
- szczypta czarnego pieprzu
-
- spora szczypta soli
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w paski. Olej mieszamy z wszystkimi przyprawami. W tak powstałej marynacie zanurzamy kawałki kurczaka i mieszamy dokładnie. Kurczaka w marynacie odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszając, aby się nie przypalił.
Świetny przepis!