Domowa shoarma z kurczaka

Domowa shoarma z kurczaka
Domowa shoarma z kurczaka

Domowa shoarma z kurczaka to pyszne, aromatyczne kawałki piersi z kurczaka marynowane w mieszance orientalnych przypraw. Podałam je z frytkami z piekarnika, sosem czosnkowym i surówką z kapusty pekińskiej. Jest to znakomite danie na smaczny i prosty do zrobienia obiad dla całej rodziny. Będą też świetnie smakować w chlebkach pita czy zawinięte w tortillę wraz ze świeżymi warzywami. Takie danie można podać na domowej imprezie.

 

Składniki na domową shoarmę z kurczaka:

    • podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
    • 3 łyżki oleju
    • pół łyżeczki słodkiej papryki
    • pół łyżeczki ostrej papryki
    • pół łyżeczki curry
    • pół łyżeczki suszonego czosnku
    • spora szczypta kminu rzymskiego
    • spora szczypta imbiru
    • spora szczypta gałki muszkatołowej
    • spora szczypta kurkumy
    • szczypta cynamonu
    • szczypta czarnego pieprzu
    • spora szczypta soli

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w paski. Olej mieszamy z wszystkimi przyprawami. W tak powstałej marynacie zanurzamy kawałki kurczaka i mieszamy dokładnie. Kurczaka w marynacie odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszając, aby się nie przypalił.

Domowa shoarma z kurczaka
Domowa shoarma z kurczaka

Zobacz inne przepisy na szybkiego kurczaka:

Szybki kurczak w sosie musztardowym

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Pierś z kurczaka w sosie cebulowo-miodowym

Domowy gyros na talerzu z frytkami

Pierś z kurczaka z porem w sosie curry

Pierś z kurczaka pod pierzynką