Dufinki ziemniaczane z serem żółtym to pyszne kulki z gotowanych ziemniaków, obtoczone z bułce tartej i usmażone na oleju. Ta prosta potrawa może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie, podana np. z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu, można je potem odgrzać w piekarniku, też będą smaczne.
Składniki na dufinki ziemniaczane z serem żółtym:
-
- 750 g ziemniaków
-
- 2 cebule
-
- 200 g sera żółtego
-
- jajko
-
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
- sól, pieprz, papryka ostra
-
- około pół szklanki bułki tartej
-
- około pół szklanki oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki razem z cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej. Kulki można smażyć na głębokim tłuszczu, ale ja nie lubię marnować tyle oleju na jedną potrawę. Pół szklanki oleju rozgrzewam na niewielkiej patelni i obsmażam na niej kulki na złoto najpierw z jednej, a potem z drugiej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zostaw odpowiedź