Fit ciasto z bananami i masą budyniową

Fit ciasto z bananami i masą budyniową
Fit ciasto z bananami i masą budyniową

Fit ciasto z bananami i masą budyniową to pyszny, zdrowy i odchudzony biszkopt z mąki owsianej, na którym zostały umieszczone banany i masa budyniowa bez masła. Jeśli to dietetyczne ciasto podzielimy na 12 kawałków, to jeden będzie miał około 200 kcal (jeśli dodamy erytrol), natomiast z cukrem brązowym jeden kawałek to około 270 kcal.

 

Składniki na fit ciasto z bananami i masą budyniową:

    • 160 g erytrolu lub cukru brązowego (cukru brązowego można dać mniej, gdyż jest słodszy od erytrolu)
    • 150 g (szklanka) mąki owsianej
    • 4 jajka
    • 2 białka jajek
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 łyżek oleju rzepakowego

 

Masa budyniowa:

    • 700 ml mleka 1,5% lub napoju roślinnego
    • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (takie na pół litra mleka)
    • 2 żółtka
    • 80 g (pół szklanki) cukru brązowego lub erytrolu
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Ponadto:

    • 4 banany
    • sok wyciśnięty z połówki cytryny
    • 50 g płatków migdałów

 

Przygotowanie

Przygotowujemy biszkopt. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka oraz 2 białka wbijamy do miski miksera i ubijamy razem z cukrem na najwyższych obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy dodajemy olej oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotowujemy masę budyniową. Pół litra mleka zagotowujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z budyniami i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.

Banany przekrawamy wzdłuż na pół, spryskujemy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie. Na banany wykładamy gorący budyń i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do przestudzenia masy budyniowej. Kiedy będzie zimna, wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Fit ciasto z bananami i masą budyniową
Fit ciasto z bananami i masą budyniową

Zobacz inne przepisy na dietetyczne ciasta:

Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal)

Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy)

Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal)

Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal)

Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal)

Dietetyczne ciasto kawowo-bananowe (145 kcal)