Fit ciasto z bananami i masą budyniową to pyszny, zdrowy i odchudzony biszkopt z mąki owsianej, na którym zostały umieszczone banany i masa budyniowa bez masła. Jeśli to dietetyczne ciasto podzielimy na 12 kawałków, to jeden będzie miał około 200 kcal (jeśli dodamy erytrol), natomiast z cukrem brązowym jeden kawałek to około 270 kcal.
Składniki na fit ciasto z bananami i masą budyniową:
-
- 160 g erytrolu lub cukru brązowego (cukru brązowego można dać mniej, gdyż jest słodszy od erytrolu)
-
- 150 g (szklanka) mąki owsianej
-
- 4 jajka
-
- 2 białka jajek
-
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Masa budyniowa:
-
- 700 ml mleka 1,5% lub napoju roślinnego
-
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (takie na pół litra mleka)
-
- 2 żółtka
-
- 80 g (pół szklanki) cukru brązowego lub erytrolu
-
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Ponadto:
-
- 4 banany
-
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
-
- 50 g płatków migdałów
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka oraz 2 białka wbijamy do miski miksera i ubijamy razem z cukrem na najwyższych obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy dodajemy olej oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przygotowujemy masę budyniową. Pół litra mleka zagotowujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z budyniami i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.
Banany przekrawamy wzdłuż na pół, spryskujemy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie. Na banany wykładamy gorący budyń i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do przestudzenia masy budyniowej. Kiedy będzie zimna, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź