Wegetariańskie

Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą

Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą bez sosu pomidorowego to kolejny pyszny, lecz nieklasyczny pomysł na pizzę. Ponieważ jestem wielką fanką tego dania, równe wersje pizzy często goszczą na moim stole. Ta jest jedną z bardziej udanych.

 

Składniki na pizzę bianca z pieczarkami i mozzarellą (duży placek, który piekłam na blaszce do piekarnika):

Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej
    • opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
    • 300 ml ciepłej wody
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • łyżeczka soli
    • łyżka oliwy

 

Dodatki:

    • 2 kulki mozzarelli
    • cebula
    • 500 g pieczarek
    • 150 g parmezanu
    • łyżka oliwy
    • ząbek czosnku
    • oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Świeże drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Jeśli mamy suszone drożdże to po prostu do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (duża blaszka do piekarnika). Znowu odstawiamy na jakieś 20 minut, aby ciasto lekko podrosło.

W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Odstawiamy do wystudzenia. Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawami i ziołami. Rozsmarowujemy ją na wyrośniętym cieście. Następnie układamy równomiernie pieczarki i mozzarellę pokrojoną w plastry. Całość posypujemy startym parmezanem.

Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 300 C i pieczemy przez 10 minut w trybie góra-dół. Jeśli wasz piekarnik nie ma takiego zakresu temperatury, to w 250 C pizza będzie gotowa po 15-20 minutach. Po upieczeniu na pizzy można położyć szynkę parmeńską lub inną dojrzewającą.

Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą

 

Zobacz inne przepisy na pizzę:

Domowa pizza kebab-gyros

Pizza po wiejsku

Domowa pizza na grubym cieście

Domowa pizza – prosty przepis

Pizza na cieście francuskim

Pizza z patelni z sosem pomidorowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago