Sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami jest dość szybka i prosta do zrobienia, a także bardzo smaczna. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, podczas spotkania ze znajomymi, czy jako lunch do pracy.
Składniki na sałatkę z wędzonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami:
-
- 600 g wędzonych udek kurczaka
-
- puszka białej fasoli (240 g)
-
- słoiczek marynowanych pieczarek (180 g)
-
- słoiczek selera konserwowego (160 g)
-
- 5 jajek
-
- 3 łyżki majonezu
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Z udek ściągamy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolę, pieczarki i selera odsączamy dokładnie z zalewy. Selera siekamy na mniejsze kawałki, pieczarki kroimy w plastry lub w ósemki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę schładzamy przez podaniem przez przynajmniej godzinę w lodówce.
Zostaw odpowiedź