Kokosowe naleśniki z serem są idealne: lekkie, puszyste i mięciutkie. Są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść. Jeden naleśnik bez dodatków ma około 200 kcal, będzie więc świetną propozycją na lekki deser.
Składniki na kokosowe naleśniki z serem (około 9 sztuk):
-
- szklanka mąki pszennej (220ml)
-
- szklanka mąki kokosowej
-
- 2 szklanki wody gazowanej
-
- 2 szklanki mleka 1,5%
-
- łyżeczka cukru lub innego słodzidła
-
- 2 jajka
-
- łyżeczka proszku do pieczenia
-
- szczypta soli
Krem serowy:
-
- 250 g twarogu chudego
-
- opakowanie (150g) skyru naturalnego lub z dodatkiem owoców
Do podania: ulubione owoce, syrop klonowy, rozpuszczona czekolada, itp.
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki. Mąki przesypujemy do miski. Dodajemy do nich mleko, jajka, wodę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, unosząc patelnię i poruszając nią tak, aby ciasto było rozprowadzone na całym dnie. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 21 cm i nakładałam pełną chochlę ciasta. Naleśniki mają być grubsze niż takie do krokietów. Smażymy je z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Następnie układamy w stosik na talerzu.
Twaróg wraz ze skyrem mielimy blenderem na gładką masę. Jeśli nie przeszkadzają wam grudki można też twaróg rozkruszyć widelcem i wymieszać ze skyrem. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę kremu serowego i składamy go na pół, w kopertę lub zwijamy w rulon. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi dodatkami lub bez.
Zostaw odpowiedź