Sałatka z tortellini i selerem naciowym to świetny przepis na stosunkowo szybką do zrobienia i pyszną sałatkę, która świetnie sprawdzi się na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy na zwykłą kolację. Jeśli lubicie smak selera naciowego, który jest dość specyficzny, to z pewnością przypadnie wam do gustu. A jeśli nawet nie lubicie, to może się do niego przekonacie w tej sałatce, gdyż jego smak nie jest dominujący, ale stanowi pyszne dopełnienie.
Składniki na sałatkę z tortellini i selerem naciowym:
-
- 250 g makaronu tortellini (dałam z nadzieniem ze szpinaku i czosnku)
-
- 5 jajek
-
- niewielki por
-
- 5 łodyg selera naciowego
-
- 5 kawałków papryki konserwowej
-
- mała puszka kukurydzy (około 150 g)
-
- około 3 łyżki majonezu
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kukurydzę i paprykę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Łodygi selera naciowego kroimy w plasterki, jeśli są duże to w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez i przyprawy. Sałatkę mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia.
Zostaw odpowiedź