Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad

Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad
Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad

Kurczak po cygańsku z papryką, cebulą i ogórkami kwaszonymi to szybkie i proste do zrobienia danie na pyszny obiad. Soczyste piersi z kurczaka w lekko kwaskowatym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw to potrawa, która ma wielu zwolenników, gdyż jest zdrowa i lekka. Jeśli całość podzielimy na 3 porcje, to każda będzie miała tylko niecałe 300 kcal, także nawet będąc na diecie odchudzającej można po nią sięgnąć. Na obiad podaję ją z ryżem, jako danie na imprezie czy na kolację na ciepło sprawdzi się z chrupiącym pieczywem.

Składniki na kurczaka po cygańsku (około 3 porcje):

    • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
    • 2 niewielkie papryki czerwone
    • 2 cebule
    • 3 ogórki konserwowe
    • 250 ml passaty pomidorowej
    • 1/3 szklanki wody z ogórków konserwowych
    • 1/3 szklanki wody
    • łyżeczka cukru
    • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka, ogórki w drobną kostkę, papryki w paski. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy kurczaka, aż zacznie się rumienić. Kurczaka przekładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni, gdzie smażył się kurczak, podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę. Warzywa smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy z powrotem kurczaka oraz ogórki konserwowe, cukier i przyprawy, a także wlewamy passatę pomidorową, wodę z ogórków i zwykłą wodę. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad
Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na szybki obiad:

Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie

Sos boloński z parówkami

Spaghetti z sosem pomidorowym – przepis na obiad

Ryba z warzywami pieczona w papilotach

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym