Kurczak po cygańsku z papryką, cebulą i ogórkami kwaszonymi to szybkie i proste do zrobienia danie na pyszny obiad. Soczyste piersi z kurczaka w lekko kwaskowatym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw to potrawa, która ma wielu zwolenników, gdyż jest zdrowa i lekka. Jeśli całość podzielimy na 3 porcje, to każda będzie miała tylko niecałe 300 kcal, także nawet będąc na diecie odchudzającej można po nią sięgnąć. Na obiad podaję ją z ryżem, jako danie na imprezie czy na kolację na ciepło sprawdzi się z chrupiącym pieczywem.
Składniki na kurczaka po cygańsku (około 3 porcje):
-
- 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
-
- 2 niewielkie papryki czerwone
-
- 2 cebule
-
- 3 ogórki konserwowe
-
- 250 ml passaty pomidorowej
-
- 1/3 szklanki wody z ogórków konserwowych
-
- 1/3 szklanki wody
-
- łyżeczka cukru
-
- sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek suszony
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka, ogórki w drobną kostkę, papryki w paski. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy kurczaka, aż zacznie się rumienić. Kurczaka przekładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni, gdzie smażył się kurczak, podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę. Warzywa smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy z powrotem kurczaka oraz ogórki konserwowe, cukier i przyprawy, a także wlewamy passatę pomidorową, wodę z ogórków i zwykłą wodę. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
To ogórki kwaszone czy konserwowe? Jeśli konserwowe, to wlewamy ocet?
Nie wlewamy octu. Mogą być zarówno ogórki kiszone jak i konserwowe.