Sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym z farszem z pieczarek i szpinaków są bardzo smaczne, aromatyczne i efektowne. Będą świetną propozycją na niecodzienny obiad czy ciepłą przekąskę na imprezie.
Składniki na sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym (12 sztuk):
-
- 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
-
- szklanka wody gazowanej
-
- 2 szklanki mąki pszennej
-
- 2 jajka
-
- łyżka oleju
-
- szczypta soli
Farsz:
-
- 750 g pieczarek
-
- 250 g świeżego szpinaku
-
- 50 g sera pleśniowego
-
- sól, pieprz
Sos serowy:
-
- łyżka masła
- łyżeczka mąki pszennej
-
- szklanka mleka
-
- 150 g sera żółtego
-
- 50 g sera pleśniowego
-
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ponadto:
50 g sera do posypania, pęczek szczypioru
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, większe najpierw przekrawamy na pół. Liście szpinaku siekamy na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy szpinak i smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie dodajmy pokruszony ser pleśniowy i przyprawy. Całość smażymy jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści.
Przygotowujemy sos serowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu. Naleśniki składamy w sakiewki i związujemy ostrożnie szczypiorkiem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem serowym i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź